Microsoft – o companie, o istorie

William Henry Gates al III-lea (n. 28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondator (împreuna cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. A fost pâna în 2007 omul cel mai bogat din lume (detronat de mexicanul Carlos Slim). William Henry Gates III incepe studiile la Lakeside School, una dintre cele mai cunoscute şcoli din Seatle în anul 1967. Din anul 1973 urmează cursurile universitare la Harvard, dar în anul III renunţa la cursuri şi împreună cu Paul Allen, prietenul său din copilarie, înfiinţează compania Microsoft în anul 1977. În anul 1980, Bill Gates realizează prima afacere importantă cu IMB pentru 56.000 dolari. Sistemul de operare MS-DOS este disponibil pe PC-urile produse de IBM. În anul 1985 lansează prima versiune a sistemului de operare Windows. În 1989, lansează Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicaţii de birou. Din 1986, Microsoft devine companie publică, fiind cotată la bursă. În anul 2000, împreună cu soţia sa, înfiinţează fundaţia de caritate “Bill and Melinda Gates“. În anul 2005, regina Marii Britanii îi acordă titlul de “Cavaler al Imperiului Britanic“. La 15 iunie 2006, Bill Gates îşi anunţă retragerea din Microsoft, începând cu iulie 2008.

În prezent peste 60 de milioane de oameni utilizează produsele firmei Microsoft pe calulatoarele lor. Având produse de mare succes în fiecare categorie de soft, începând cu sisteme de operare şi până la programe de calcul tabelar şi programe de text, asta fără să menţionam renumitul mediu grafic Windows care a doborât toate recordurile la vânzări, deciziile asfel luate la Microsoft influenţează direct întreagă industrie soft şi, asfel, opţiunile tuturor celor care utilizează calculatoare.

Microsoft a devenit una dintre cele mai mari firme ale căror cotaţii la bursă sunt intens urmărite pe Wall Street iar milioane de investitori îi urmăresc cu rigurozitate activitatea zilnică.

O istorie a firmei Microsoft dezvăluie istoria mai puţin cunoscută a uneia dintre companiile americane cu cel mai spectaculos succes în era revoluţiei informatice.

Microsoft Corp. (NASDAQMSFT) este o companie americană, cea mai mare producătoare de software din lume, cu peste 50.000 de angajaţi în mai multe ţări. Deseori numele firmei se prescurtează “MS”. Are sediul în Redmond, Washington, SUA.

Până în momentul de faţă a livrat, şi continuă să livreze, cel mai mare număr de sisteme de operare pentru calculatoare personale, anume sistemul MS Windows, în numeroasele sale variante.

Oamenii nu-l luau în serios ca om de afaceri pe Bill deoarece arata ca un copil, dar IBM avea să descopere curând că Gates nu era un amator. I-a convins rapid că Microsoft putea să le livreze noul software. Mai întâi, a cumpărat un sistem de operare existent, pe care apoi l-au adoptat pentru computerele personale IBM, denumindu-l MS-DOS. Bill Gates a ştiut de unde să găsească un sistem de operare, a ieşit în stardă şi l-a cumpărat cu 50.000 de dolari. Dar partea spectaculoasă a fost că atunci când a dezvoltat sistemul de operare pentru IBM, IBM a vrut să cumpere codul sursă, care le-ar fi oferit control asupra discului sistemului de operare, cunoscut sub numele de DOS. Fiindcă nu deţinea drepturile asupra sistemului de operare, IBM era obligat să plătească o taxă de licenţă către Microsoft pentru fiecare exemplar DOS instalat pentru un computer IBM. IBM era pe punctul să piardă marele avans în vânzarea de computere. În timp ce alte companii începuseră să lanseze computere personale mai ieftine decât modelele IBM, Microsoft le putea vinde tuturor acelaşi sistem de operare. Înte 1978 şi 1981, Microsoft a cunoscut o creştere uluitoare. Personalul a crescut de la 13 angajaţi la 128, iar veniturile au crescut de la 4 la 16 milioane de dolari. n 1983, 30% din computerele personale din lume funcţionau cu software Microsoft.

Începutul anilor ’80, era o perioadă interesantă pentru industria condusă aproape exclusiv de oameni sub 30 de ani. Microsoft a început să creeze software pentru companii inovatoare precum Apple şi gurul său, Steve Jobs. Computerul lor Macintosh şi software-ul său erau considerate de mulţi ca fiind cele mai ingenioase din industrie, fiind calea viitorului. „Pentru a crea un nou standard, e nevoie de ceva cu adevărat novator, care să stimuleze imaginaţia oamenilor. Computerul Macintosh, dintre toate maşinăriile pe care le-am văzut, e singurul care se ridică la acest standard“, declara Bill Gates publicităţii. Dar curând Microsoft şi Apple aveau să intre într-o luptă acerbă pe drepturile asupra viitoarei generaţii de software, iar Bill Gates avea să primească veşti ce vor zgudui Microsoft din temelii.

]În 1983, viitorul era cât se poate de promiţător pentru Bill Gates, de 28 de ani, şi Microsoft. Industria computerelor personale înflorea, iar cererea de software era tot mai mare.

Paul Allen, prietenul şi partenerul lui Bill încă din liceu, a fost diagnosticat cu boala Hodgkin, o formă de cancer. Biografii au mărturisit, în acest sens, că lui Bill i s-a oferit o perspectivă nouă. Întotdeauna muncise foarte mult şi aşteptase foarte mult din partea celorlalţi. Acest lucru l-a ajutat să înţeleagă mai bine suferinţele altora. Un an mai târziu, boala lui Allen s-a retras, dar el nu s-a mai implicat niciodată pe deplin în afacerile Microsoft.

În 1984, Bill Gates a rămas singur în spatele Microsoft, în luna aprilie revista „Time“ îl numea reprezentantul noii specii de oameni de afaceri care se pricepea şi la partea tehnică şi la strategia corporatistă.

În 1985, Microsoft a avut vânzări de peste 140 miloane de dolari. În 1986, Gates a introdus programul Microsoft Windows. Avea să devină programul simbol al companiei. Criticii au observat imediat că modul de folosire a mouse-ului şi iconiţelor seamănă foarte mult cu sistemul de operare Apple Macintosh, considerat cel mai prietenos pentru utilizator. Apple îi acordase lui Gates acces deplin la tehnologia sa, pe când lucra la un nou software pentru computerul Macintosh. Gates i-a sfătuit pe cei de la Apple să-şi înregistreze software-ul, dar sugestia i-a fost ignorată. Din nou, Gates a profitat din plin de şansa ce i-a fost oferită. „În această industrie, suntem în acelaşi timp concurenţi şi colaboratori“, îi plăcea lui Gates să spună. Totuşi, Apple nu voia să-l lase pe Gates să pună mâna pe o parte din afacerea lor şi a hotărât să-l dea în judecată pentru Windows. Gates, la rândul său, controla software-ul Microsoft pe care Apple avea nevoie disperată pentru computerele sale. Până la urmă, Microsoft a învins Apple, în tribunal. Microsoft a câştigat, dovedind că, deşi existau asemănări în modul de operare al celor două computere, fiecare funcţie individuală a Windows era diferită de fiecare funcţie individuală a Macintosh. Deşi prima versiune Windows era departe de a fi perfectă, a oferit Microsoft o nouă bază financiară şi creativă. În 1986, Bill Gates şi-a cotat compania la bursă. Controla 45% din acţiuni, devenind miliardar la 31 de ani. Însă, el nu s-a simţit niciodată sigur pe statutul companiei. Nu voia să dea greş. Când exista o astfel de temere, că cineva ar putea distruge cândva Microsoft, pur şi simplu îl consuma.

Computerele personale progresau, iar IBM încerca să îşi creeze propriul sistem de operare, să înlocuiască DOS, care avea licenţă Microsoft. Programul a fost numit OS2. Era astfel o îngrijorare dacă se putea ţine piept unei furtuni IBM, o companie foarte puternică, mulţi softişti, mulţi bani, multă hotărâre de a scoate Microsoft de pe piaţa sistemelor de operare. În mod ironic, Microsoft a fost implicat în dezvoltarea programului OS2, dar Bill Gates nu se gândea să îşi abandoneze propriul software. A hotărât să arunce în joc viitorul companiei şi propria reputaţie, pentru programul Windows, pe care echipa sa continua să îl actualizeze. Chiar dacă însemna pierderea IBM, cel mai mare client al său. La 22 mai 1990, Microsoft lansa Windows 3.0. Această versiune nouă şi îmbunătăţită a devenit un „best-seller“. Programul OS2 a eşuat pe piaţă, Microsoft deţinând monopol pe piaţa sistemelor de operare pentru PC-uri. Comisia Federală a Comerţului a început anchetarea unor acuzaţi, cum că Gates se folosea de această dominare pe piaţa sistemelor de operare pentru a îndepărta concurenţa, micşorând preţurile produselor Microsoft. Preşedintele moderat al Microsoft îşi crease o imagine de distrugător. Bill Gates nu e un tip brutal. Dorinţa sa este doar de a câştiga, într-un mod graţios sau nu, victoria fiind victorie, după cum au declarat analiştii media din preajma sa. Politica de dumping al preţurilor nu era singura acuzaţie împotriva Microsoft. În 1993, Ministerul Justiţiei iniţia o nouă anchetă. Gates avea să îşi înfrunte un adversar de mare teamă, guvernul S.U.A. Erau anchetate plângeri cum că Microsoft solicita producătorilor de computere o taxă de licenţă în funcţie de numărul de computere vândute, inclusiv cele care nu utilizau software Microsoft. Aceasta ducea la împiedicarea concurenţilor să intre pe piaţă. În iulie 1994, Microsoft a acceptat să oprească perceperea acelor taxe, iar Ministerul de Justiţie a închis cazul. Gates nu a recunoscut niciodată că Microsoft ar fi deţinut monopolul, susţinând că doar oferea programe mai bune, la preţuri mai mici. „Nu sunt asemenea unui aligator, nu devorăm pe nimeni. Noi scoatem pe piaţă aceste mini-cutii, aceste frumoase pachete de programe pe care le instalaţi în computer şi fie vă distraţi folosindu-le şi vă ajută să vă rezolvaţi problemele, fie nu“, a menţionat Gates presei. Dar pentru investitori nu era atât de simplu. Disputele cu guvernul şi luptele cu IBM şi Apple au făcut ca valoarea acţiunilor Microsoft să scadă. Presiunea era mai mare ca oricând să lanseze noua versiune Windows. Gates a găsit soluţii inventive pentru a slăbi tensiunea: apărea în reclamele companiei sale alături de şeful de la Microsoft, Steve Ballmer. Apoi, îşi făcea intrări dramatice promovându-şi compania la convenţii pe teme de software. Odată a apărut costumat în Mr. Spock, din filmul serial Star Trek. A iniţiat, de asemenea, şi concursul „Microgames“, o competiţie între micro-softişti, foarte asemănătoare cu jocurile din copilăria sa, din Hood Canal. Pe 1 ianuarie 1994, Bill Gates se căsătoreşte, în Hawaii, cu Melinda, în care a găsit un partener ce îi oferea fericirea personală căutată, iar, lucrând în acelaşi domeniu cu Bill, înţelegea şi solicitările profesionale ale afacerii. Însă, la doar câteva luni după căsătorie, bucuria pe care Bill o împărtăşea alături de famile avea să se transforme în suferinţă. Mama sa, Mary, cel mai devotat aliat, a murit de cancer la sân pe 10 iunie 1994. În anii următori,Bill a dus mai departe acţiunile începute de mama lui. A creat o fundaţie filantropică care realiza proiecte de sănătate şi educaţie. Totuşi, toată bogăţia şi puterea nu-l puteau proteja de criza prin care el şi Microsoft urmau să treacă.

Windows NT (New Technology) a aparut pentru prima oara în 1993 şi se baza pe un cod complet nou, gata sa satisfaca cerintele de stabilitate şi performanta ale serverelor. Din start era un sistem complex, destinat administratorilor de retea, fara nici o legatura cu home-user-ul. Interfata sa, cel puţin în versiunile 3.x, era identica cu cea din versiunile standard de Windows 3.x, iar odata cu aparitia lui Windows 95, NT-ul a evoluat în mod paralel, dând nastere lui Windows NT 4.0, ce semana perfect din exterior cu Windows 95.

Anii au trecut şi puterea PC-urilor a evoluat. Trebuie spus ca toate versiunile de tip NT consumau mai multe resurse decât echivalentul 9x, mai ales în privinta memoriei RAM. Destinatia sa era clara: firmele foloseau cu succes aceasta versiune, având o garantie a stabilitatii, iar serverelor le era dedicata varianta NT Server. Pâna în anul 2000, Microsoft a facut eforturi pentru aducerea tehnologiei NT şi la nivelul home-user-ului şi impunerea unui nou SO în corporatii, îmbunatatind compatibilitatea lui NT cu jocurile şi extinzând functionalitatea multimedia. Astfel s-a nascut Windows 2000.

Noul Windows XP integreaza şi o noua protectie anti-piraterie, fiind necesara activarea programului prin Internet sau prin telefon în termen de 30 de zile de la instalare. Deoarece multe optiuni de actualizare sau de comunicare sunt activate implicit, multi utilizatori au criticat compania Microsoft, ca Windows XP trece peste vointa clientului şi poate raporta anumite date fara permisiunea sa. A doua afirmatie s-a dovedit falsa, iar dezactivarea optiunilor de auto-conectare la Internet este relativ simpla pentru orice utilizator, cu conditia ca acesta sa fie avertizat.

Interfata “prea încarcata” şi plina de efecte copilaresti a stârnit iar multe critici, dar şi aceasta se poate seta manual, dupa gustul fiecarui utilizator, putându-se reveni la vechiul stil Win9x în câteva clickuri de mouse.

În final, chiar dacă destul de criticat (ca orice nou sistem de operare Microsoft de altfel), Windows XP reprezinta clar viitorul, iar Service Pack 1 asteptat pentru luna august 2002, ne va face cu siguranta sa uitam de numeroase bug-uri ce au aruncat o lumina de amatorism asupra acestui sistem de operare denumit “revolutionar”.


BIBLIOGRAFIE:

Daniel Ichbian Susan L. Knepper O istorie a firmei Microsoft , Editura Teora

Ziarul Financiar http://www.zf.ro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: