Szia! Sighisoara!

Suntem romani dar nu cunoastem Romania. Alegem sa plecam in vacante pe meleaguri straine. Dar oare am vizitat tot ce era de vizitat la noi, in tarisoara noastra? Ei bine am ales sa facem parte din acel segment de persoane care prefera sa se bucure de frumusetile autohntone, si am ales Sighisoara pentru a ne petrece scurta vacanta de Paste, daca o putem numi asa.

Am constatat ca nu este chiar usor sa ajungi dincolo de Carpati, si ca din Bucuresti pana la destinatie ai nevoie de 5 ore de rabdare cu un tren rapid. Dat fiind faptul ca in Romania mereu se lucreaza la ceva, trenul a avut o intarziere. Si anume, la ora la care trenul ar fi trebuit sa ajunga la peron, el tot in camp deschis se afla si nici tipenie de picior de om nu se zarea. Dupa 45 de minute de intarziere reusim sa coboram din tren, intr-o gara mica lipsita de forfota si agitatia cu care eram obisnuiti. O gara mica dar moderna si foarte primitoare unde nimeni nu te streseaza cu « doriti un taxi ? ». Dupa primul pas facut in afara garii observi ca orasul iti vine in intampinare primitor si bucuros de oaspeti.

SIGHISOARA este mentionata documentar pentru prima data in anul 1280 sub denumirea ”CASTRUM SEX”. Localizarea acestei cetati o facem pe actualul Deal al Cetatii care are doua platouri: platoul superior spre apus,mai inalt si mai ingust iar spre rasarit platoul inferior.

Negrabim sa ne cazam pentru a a avea timp iante de a apune soarele de cateva plimbari de familiarizare.

Pentru cei care vor sa ne urmeze pasii trebuie sa stie ca pensiunile sunt foarte primitoare si accesibile ca pretz ( 70 – 150 lei/ noapte).

Si pentru a fi si mai convingatoare va invit privirea la opilmbare pentru a va bucura ochii cu ceea ce ne-a incantat pe noi.

Centura de fortificatie se pastreaza aproape in intregime,impreuna cu 9 turnuri,care au rezistat. Turnurile si portiunea de zid de la un turn la altul au fost intretinute si aparate de membrii breslelor care le-au ridicat si aparat. timpului.

TURNUL TABACARILOR – este unul dintre cele mai vechi turnuri. Acestui turn ii fusese alipit in anul 1631 noul TURN al BARBIERILOR distrus mai tarziu,ale carui urme se mai pot vedea pe tencuiala zidurilor invecinate.

TURNUL COSITORARILOR

TURNUL GIUVAERGIILOR sau AURARILOR – este primul turn mentionat documentar in anul 1511.

TURNUL FRANGHERILOR – acesta apara coltul de nord-vest al platoului de sus

TURNUL MACELARILOR

TURNUL CROITORILOR – ajungem la cea de-a doua poarta de acces a cetatii,prima ”Poarta din fata” fiind strajuita de TURNUL CU CEAS .

TURNUL CIZMARILOR

Timp de 50 de ani au fost daramate : TURNUL LACATUSILOR la 1894 si manastirea franciscanilor, in 1886 a fost demolat TURNUL DOGARILOR pe locul caruia a fost ridicat palatul administrativ. Pe locul vechiului TURN al BARBIERILOR daramat din ordinul primarului Martin Eisenburger, in anul 1631 a fost construit TURNUL FIERARILOR.

TURNUL FIERARILOR – este adosat zidului de incinta,datorita adosarii,turnul pare mult mai inalt vazut de la exteriorul cetatii,latura lui rasariteana fiind cu adevarat impozanta.

TURNUL CU CEAS – Turnul numit ”TURNUL PORTII”, este cunoscut de la inceputul secolului al XVIII lea sub denumirea de TURNUL CU CEAS

Dar pentru ca multa plimbare consuma energie, si pentru a reface stocul va invit la masa. Restaurantul Pensiunii Casa cu Cerb, este unul din restaurantele rustice din inima Cetatii Sighisoara. Meniul este unul traditional, specializat pe platourile cu vanat. Recomandam ce am testat si noi : Vanat de caprioara cu garnitura de cartofi la cuptor si varza rosie (25,7 lei), Tocanita de miel cu mamaliguta (19,8 lei) si Pofta mare !

Sighisoara, o calatorie, 400 de poze, 2 filmulete, 3 cani si un cplopotel cu Sighisoara, 4 cani avandu-l pe Dracula ca imagine, pe care iti este prezentata reteta folosita de insusi mai sus numitul, se zice, , pentru a-si pregati un Bloody Marry, o tona de relaxare si incantare si foarte multe amintiri placute

Pana la urmatoarea plimbare…

(A) viszontlátásra (La revedere.)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: