Morţii din NetOne

Dependenţă la preţul unei ore de internet

În doar 15 minute undeva într-un cartier al Iaşului au murit vreo 30 de oameni. Unii au fost tăiaţi, dar cei mai mulţi au fost împuşcaţi, într-o luptă pe viaţă şi pe moarte. NetOne este unul din puţinele internet cafe-uri care a supravieţuit „asaltului” reţelelor de cartier. Într- o incapere luminată slab de un neon , în care aerul mai conţine vagi urme de oxigen datorită fumului de ţigară, pot fi observaţi doar câţiva tineri, care butonează frenetic la calculatoare. Sala nu mai este decât amintirea a ceea ce a fost acum câţiva ani, când netcafe-urile erau în trend, când trebuia să-ţi astepţi rândul pentru a prinde un loc la un calculator.

Omul din umbră

Dintr-un colţ se întreaptă spre mine o siluetă. Boggy, lung şi slab, cu cearcăne imense şi degetele pătate de nicotină, se recomandă ca admin. Îmi sugerează să mă aşez la un calculator, dar mă atenţionează că nu la acelea din spate, „nu mai funcţioneză de mult, şi oricum nici netul ăsta nu o mai duce mult„. Lucrează de 4 ani în astfel de mediu, la început full time, iar acum îşi imparte timpul într-un job cu normă întregă ziua şi acesta doar seara.

Unii vin, alţii pleacă

“Meseria asta e una păcătoasă” afirmă el. Lipsa de mişcare, monotonia orelor care trec şi banii prea puţini care vin “face să ţi se aplece”. Oricum a apus timpul lor de glorie. În prezent îţi ajung degetele de la o mână să enumeri acele săli care “încă se mai mişcă,” şi asta pentru că s-au făcut modernizări în ceea ce priveşte aparatura, pentru că mai organizează diverse concursuri de jocuri online. Jucătorii sunt cei care mai ţin în picioare acest soi de afacere, deoarece e cam greu să se adune o echipă la unul acasă. Adolescenţi pentru care viaţa se împarte între timpul petrecut pe chat, în jocuri online sau navigând în neştire pe net, şi cele câteva ore de somn prefera de cele mai multe o conexiunea de acasa. Ceilalti sunt arţăgoşi, dar noaptea e a lor, atunci netul e mai ieftin, dar cel mai important e zi în America şi au cu cine juca.

Salile de internet nu mai sunt rentabile. Una câte una, şi-au inchis obloanele. Au plecat capul in fata reţelelor de cartier.

Epoca lor a apus.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: